Bor Sanat & Konuşmalar I  “Deneyimler/ Tanıklıklar”

Moderatör: Ebru Nalan Sülün
Konuşmacılar: Beral Madra, Meriç Hızal, Nuran Terzioğlu

Bor Sanat tarafından düzenlenen "Bor Sanat & Konuşmalar – 'Deneyimler/ Tanıklıklar'" konuşma serisinin ilki Türk sanatının son 40 yılına odaklanarak dinleyicilere geniş bir bakış açısı sundu. Bor Sanat’ın sanata ve kültüre verdiği değeri yansıtmak amacıyla gerçekleştirdiği "Bor Sanat & Konuşmalar ‘Deneyimler/ Tanıklıklar’” konuşma serisinin ilki 14 Mart'ta Minoa Pera’da düzenlendi. Bu özel etkinlik Bor Sanat tarafından toplumu sanatla buluşturma misyonunu sanat tarihine de katkı amacıyla ileri taşımak ve Türk sanatının zengin mirasını bütün yönleriyle aktarmak amacıyla organize edildi. Bor Sanat'ın düzenlediği ilk konuşma serisinde, sanat dünyasına değerli katkılarda bulunmuş üç başarılı kadın rol modeli bir araya geldi. Küratör-sanat eleştirmeni Beral Madra, heykel sanatçısı-akademisyen Meriç Hızal ve Urart Sanat Galerisi- Galeri Apel’in kurucusu sanat galerisi yöneticisi Nuran Terzioğlu kişisel meslek kariyerlerindeki birlikteliklerini ve karşılıklı etkileşimlerini izleyenlere sundular. Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, konuşmacılar meslek hayatlarında karşılaştıkları dönüm noktalarını, kişisel hikayelerini katılımcılarla paylaştılar.

Her ay düzenlenecek etkinliklerle sanatseverlere ilham ve bilgi dolu anlar yaşatmayı hedefleyen Bor Sanat, sanat dünyasının önemli figürlerini bir araya getirerek Türk sanatının çeşitli yönlerini ele almaya devam edecek.

Beral Madra, sanat eleştirmeni ve küratör : 
Galeri BM and BM Çağdaş Sanat merkezi ve Arşivi kurucusu ve yöneticisi (1980'den günümüze); Istanbul'da yaşıyor ve çalışıyor. Fotograf sanatçısı Teoman Madra ile evli, çocukları Tulya Madra (tasarımcı) and Yahya Mete Madra (siyasal ekonomist).
1.(1987), 2. (1989) İstanbul Bienallerinin sanat yöneticisi, 43., 45., 49. 50., ve 51. Venedik Bienalleri Türkiye Pavyonu yöneticisi ve küratörü, Modernlikler ve Bellekler, İslam Dünyasından Çağdaş Sanat, 47. Venedik Bienali sergisi eş küratörlüğü. 53. (2009) Venedik Bienali Orta Asya Pavyonu, 54. (2011) Venedik Bienali Azerbaycan Pavyonu küratörlüğü. Alanica, Güney Ossetia (2013) sergisi, 3. and 4. Çanakkale Bienali (2012-2014) küratörlüğü, 8. Bükreş Bienali (2018) küratörlüğü. Yayınlar: "Identity of Contemporary Art" (1987), "Post-peripheral Flux-A Decade of Contemporary Art in Istanbul" (1996); “İki Yılda Bir Sanat” (Bienaller üstüne Yazılar) (2003); “Neighbours in Dialogue” (2005), “Maidan” Essays on Contemporary Art in South Caucasus and Middle East, BM CAC Publications, 2007. “Home Affairs”, Essays on Contemporary Art in Turkey, BM CAC Publications, 2009.

Meriç Hızal, Heykeltıraş : Akademi Prof. Şadi Çalık Atölyesi mezunu. Salzburg Yaz Akademisi’nde Françesco Somaini ile heykel, Paris Güzel Sanatlar okulunda François Debord ile morfoloji, Como Desen Yaz Okulunda Marcus Lupertz ve Gerar Titus Carmel ile çalıştı. Paris, Selanik gibi ikisi yurt dışında 18 kişisel sergi açtı. I. İstanbul, Novi Sad ve 1. İzmir Bienalleri ’ne katıldı. Sırbistan Fransa İsrail Lübnan Japonya Yunanistan gibi 9’u yurt dışı 18 Uygulamalı Heykel Sempozyumuna katıldı.

Nuran Terzioğlu, Sanat galerisi yöneticisi-küratör : 1965 yılında İstanbul’da Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu. Almanya’da Kunstschule Westend ve Offenbach Werkkunstschule’de, daha sonrasındaysa Amerika’da, Maryland Üniversitesinde sanat eğitimleri aldı.1983-1994 yılları arasında, Ankara’da Tanbay ve Urart sanat galerilerinde yönetici, 1996-1997 yılları arasında Bilkent Üniversitesinde sanat etkinlikleri koordinatörü olarak çalıştı. 1990’da SANART kurucu üyeleri arasında yer alarak, bu kapsamda 1992’de “Toprak ve Lif” ile ilk kez uluslararası bir sergi düzenledi. 1998 yılında İstanbul’da Galeri Apel’i kurarak, davetli olarak gittiği Belçika, Almanya, İtalya ve Japonya gibi ülkelerde konulu sergiler tasarladı.

Ebru Nalân Sülün : Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Resim Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Doktora eğitimini “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu (1990-2010)” başlıklı tezi ile tamamladı. Sülün, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesidir ve batı sanatı- çağdaş sanat ile ilgili dersleri yürütmektedir. Pek çok sergide küratör, pek çok sanat festivali ve etkinliğinde koordinatör, düzenleyici, sanat yönetmenliği gibi görevler üstlenmiş olan Sülün, ulusal ve uluslararası sempozyumlara katılmış, pek çok ulusal ve uluslararası sanat yayınında sanat eleştirileri kaleme almıştır. “Habip Aydoğdu- KIRMIZI”, “Antalya’da Erken Cumhuriyet Dönemi Kültür-Sanat Ortamı” ve “Türkiye’de Çağdaş Sanat Koleksiyonculuğu” isimli üç kitabı olan Ebru Nalân Sülün, UNESCO- Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA-TR) üyesidir ve 2014-2018 yılları arasında AICA-Türkiye’nin yönetim kurulu üyeliğini yürütmüştür.

Bor Sanat

Hakkımızda

Bor Sanat, Bor Holding'in sanat platformudur.


© Copyright 2023 Bor Sanat, Tüm Hakları Saklıdır.