İKSV'den Tepki Çeken Bienal Kararı

İKSV'den Tepki Çeken Bienal Kararı

İki yılda bir gerçekleşen ve sanat severlerin çok yakından takip ettiği İstanbul Bienali 2022 yılında da başarılarıyla büyük yankı uyandırmıştı. Bienali’in 18’inci edisyonunun 14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklanırken, organizasyonunu üstlenen İKSV'nin, uluslararası uzmanlardan oluşan danışma kurulu tarafından etkinliği organize etmesi için küratör olarak tavsiye edilen Defne Ayas yerine Iwona Blazwick'i ataması tartışma yarattı.

Danışma kurulu üyeleri tarafından oybirliği ile 2024 İstanbul Bienali küratörü olarak seçilen Defne Ayas, seçildiği kurulun üyesi olan Iwona Blazwick’in İKSV tarafından kendi yerine getirilmesiyle görevi başlayamadan son buldu. Yaşanan bu olay ulusal ve yerel sanat camiasında büyük ses getirdi ve tepkilerin odağı oldu. Aralarında Vasıf Kortun, Misal Adnan Yıldız, Duygu Demir’in de oldu sanatçılar bu süreçte Defne Ayas’ın yanında olduğunu belirtmenin yanı sıra, İKSV tarafına da tepkilerini dile getirdiler. Esra Sarıgedik ise belli bir dönem beraber çalıştığı meslektaşına olan desteğini Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğü görevini bırakarak gösterdi.

Tepkilerin ve olayın odağında olan İKSV “Iwona Blazwick’in atama kararı danışma kurulunun önerileri İKSV tarafından kabul edilmediği için İKSV tarafından alındı. Danışma kurulu yalnızca tavsiye sunar ve bunlar bağlayıcı olmayabilir, İKSV böyle bir tavsiye dışında bağımsızca hareket edebilir” açıklamasında bulundu. Defne Eyas ise “Umarım İstanbul Bienali’nin şeffaflaştırılmasının yolu açılır diyerek düşüncesini dile getirdi.

Bor Sanat

Hakkımızda

Bor Sanat, Bor Holding'in sanat platformudur.


© Copyright 2023 Bor Sanat, Tüm Hakları Saklıdır.