Cumhuriyetin 100. Yılına Özel 700 Parçalık Bağışı

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne Cumhuriyetin 100. Yılında 700 Parçalık Bağış

Türkiye’nin ilk ve en büyük plastik sanatlar müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesine (İRHM) tarihindeki en kapsamlı koleksiyon bağışı yapıldı. Lale-Cengiz Akıncı koleksiyonlarını Cumhuriyet'in 100. yılına ithafen İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne bağışladı.

Koleksiyon bağışının ilk bölümünden seçili eserlerle hazırlanan ve küratörlüğünü Ali Kayaalp'in, koleksiyon sanat danışmanlığını Ebru Nalan Sülün'ün üstlendiği 'Art+ı 700' sergisi 2 Eylül'de sanatseverlerle buluşacak. İRHM Geçici Sergi Alanı’nda yer alacak sergi, 31 Ekim’e dek görülebilecek.

Türk resim, heykel ve seramik sanatının seçkin çalışmalarından meydana gelen 700 eser, geniş perspektifiyle tarihî bir önem taşıyor. Koleksiyonda Halil Paşa, İbrahim Çallı, Ali Avni Çelebi, Hale Asaf, Zühtü Müridoğlu, Léopold Lévy, Nuri İyem, Avni Arbaş, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk, Naile Akıncı, Neş’e Erdok, Elif Naci ve Eren Eyüboğlu gibi tanınmış sanatçıların eserleri bulunuyor. Lale-Cengiz Akıncı’nın koleksiyonunda yer alan diğer eserlerin ise yapılacak çalışmaların ardından önümüzdeki aylarda müzedeki yerini alması bekleniyor.

Çoğunlukla Akademi mezunu sanatçıların yer aldığı koleksiyon, ağırlıklı olarak 1930'lar sonrasını kapsayan ve farklı dönemleri temsil eden peyzaj ve natürmortlar, figüratif ve soyut eserler, baskı resimler ile değişik teknikleri bir araya getiren desenler, heykel, seramik ve cam eserlerden oluşuyor.

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunu ressam Naile Akıncı'nın oğlu olan Cengiz Akıncı, annesinin teşvikiyle daha 16 yaşındayken sanat eseri toplamaya başladı. Akıncı, Hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra yakın çevresinin de etkisiyle telif hakları üzerine uzmanlaştı. Bu sayede sanatçılara hukuk desteği de veren Akıncı, kendisi gibi hukukçu ve koleksiyoner olan Lale Aldıkaçtı ile 1983'te evlendi. Lale-Cengiz Akıncı'nın birlikte geliştirdikleri koleksiyon yıllar içinde çeşitlenerek büyüdü. 

Bor Sanat

Hakkımızda

Bor Sanat, Bor Holding'in sanat platformudur.


© Copyright 2023 Bor Sanat, Tüm Hakları Saklıdır.