BİR BAŞKA TASARIM: GELECEK ENDÜSTRİSİ VE PARATAKTİK TASARIM-KURGULAR - Ebru Yetişkin

BİR BAŞKA TASARIM: GELECEK ENDÜSTRİSİ VE PARATAKTİK TASARIM-KURGULAR - Ebru Yetişkin

Yazar: Ebru Yetişkin
Yayın Adı: Yetişkin, E. (2019). "Bir Başka Tasarım: Gelecek Endüstrisi ve Parataktik Tasarım Kurgular", Doğu-Batı, Sayı: 86, s. 209-229
Eser Künyesi: Ahmet Rüstem Ekici, Hakan Sorar, Rest in Pieces, 2023.

Bir tasarımcı doğası itibariyle fütüristtir. Henüz dünyada olmayan fikirleri kurgulayarak tasarlar ve bu fikirlerin hayata geçirilmesine aracılık eder. Öte yandan tasarım-kurgusu (design-fiction), Björn Franke'nin (2010:80) de vurguladığı üzere, "mutlaka gelecekle ilgili olmayabilir. Ne de olsa "tasarım aslında var olmayan ancak var olma olasılığı olabilen bir şeyle ilgili bir faaliyettir" (Franke,2010:81). Günümüzde tasarım-kurgular, mevcut dünyaya odaklanarak güncel sorunların nedenlerini ve çözümlerini araştırmak yerine başka dünyaların güncel koşullarla birlikte nasıl var olabileceğini sorgulamak, düşünmek hayal etmek, kurgulamak ve bunları paylaşma yolları icat etmekle ilgilenen yaratıcı bir eylemdir. Tasarım-kurgular mevcut olgulara karşı değil, bu olgularla birlikte mümkün olabilme olasılıklarını çeşitlendirmek ve çoğaltmakla ilgilenmektedir. Olgular ve kurgular artık iç içe geçmektedir. 

Ne var ki bugün "dijital çağ" olarak tanımlanan bir dönemde geleceğe dair zaman algısına değil, gelecek nosyonuna odaklanılmıştır ve "gelecek" bir endüstriyel tasarım ürününe dönüştürülmüştür. Geleceğe dair zaman algısı, anın ve mekanın koşulları içinde müzakere edilmekte, kurgulanmakta, tasarlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Dijital çağ, gelecek ve tasarım terimlerini kullanarak basit bir Google arama yapıldığında bile hologramlarla iletişim kuran insanlar, insanımsı robotlar, siborglar ve Silikon Vadisi gurularının açıklamalarıyla karşılaşmaktayız.

Ahmet Rüstem Ekici, Hakan Sorar, Gölge Eller, 2023.

Makalenin devamına Academia üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bor Sanat

Hakkımızda

Bor Sanat, Bor Holding'in sanat platformudur.


© Copyright 2023 Bor Sanat, Tüm Hakları Saklıdır.